0
Другие записи за это число:
2022/10/07 - сдохни мразь
2022/10/07_1 - Оккупанты тонут в Днепре
2022/10/07_2 - Україна офіційно визнала окупацію сією Курильських островів
2022/10/07_4 - matter 1.0
2022/10/07_5 - To destroy Ukraine in a good way: what's wrong with Latynina, Varlamov, Khodorkovsky, Shulman, Bykov
2022/10/07_6 - Заколдованная кукла
2022/10/07_7 - Жданов за 7 жовтня
2022/10/07_8 - Михаил Подоляк
2022/10/07_9 - День двести двадцать шестой
<< предыдущая заметкаследующая заметка >>
07 октября 2022
Більшість повернуться вбивати

https://tsn.ua/exclusive/bilshist-obminyanih-povernutsya-vbi[...]
https://www.radiosvoboda.org/a/tabir-poloneni-obmin-rosiya-okupatsiya/31948426.html

'Більшість повернуться вбивати': репортаж із секретного табору в Україні, де утримують російських військових (фото)

Табір для російських полонених

Журналіст ТСН.ua побував в найбільшій установі, де утримують російських та «ЛДНРівських» полонених.

В єдиному та найбільшому таборі України та Європи для російських та «ЛДНРівських» військовополонених показали, як живуть та чим займаються ті, хто прийшов вбивати українців.

Журналіст ТСН.ua побував у цій установі. Її точне місце розташування, кількість полонених — не розголошується владою. Так рекомендували військові та українська розвідка.

Найперші полонені, які сюди потрапили декілька місяців тому, були впевнені, що їх очікує знущання, катування, деякі, навіть, вважали — їм відріжуть все, що відрізається.

«У них був страх. Коли їх привезли, надали можливість помитись, одягнутись, коли нагодували — страх розвіявся, але вони не могли спочатку звикнути до цього», — розповіли нам в установі. Як ми з’ясували, наймолодшому серед полонених — 19 років, найстаршому — 56.три
Перші дні

Після того, як черговий солдат «другої армії» світу переступив поріг цього табору, він проходить низку обов’язкових процедур. Серед них: здача на зберігання особистих речей, форми, медогляд, отримання білизни та одягу. Після цього полонені відправляються на 14-денний карантин. Простіше кажучи, проходять адаптацію. Деяких навіть навчають правильно користуватись електрочайником та бойлером.
Форма російських полонених

Після проходження карантину полонені направляються в інші житлові корпуси.
Один з корпусів для полонених

У кожного з них є ліжко, постільна білизна та невеличка тумбочка для особистих речей.
Житлове приміщення для полонених

Деякі з полонених виявляють бажання читати — для цього в тюремній бібліотеці беруть книжки. Наприклад, біля ліжка одного з них ми побачили підручник з географії України, інший полонений, як виявилось, вивчає фізику.
В полоні окупанти вивчають географію України по підручнику

«Багато з них прохають дати підручники з англійської мови», — розповіли нам працівники табору.
Режим дня

Як і вимагає міжнародне законодавство, полонені в таборі мають право на сон протягом 8 годин. Будять їх о 6-й ранку, дають час на ранкові процедури. Після сніданку полонені працюють. Далі за розкладом — обід. Після завершення робочого часу в них дозвілля. За бажанням та після узгодження вони можуть навіть грати в футбол на тюремному стадіоні. Після вечері також надається вільний час.
Тюремна перукарня для російських полонених

Як розповіли нам в цьому таборі, багато хто з полонених виявляє бажання дивитись теленовини. В момент приїзду журналіста достатньо велика група полонених вивчала слова відомих українських пісень, щоб потім співати їх.
Російські полонені вчать слова українських пісень

Після вечірніх процедур, о 22:00, полонені мають право піти спати. На вихідних до них приїжджає священик, але в таборі не пригадують, щоб хтось з росіян прохав його вислухати сповідь.
Бігають в укриття від своїх загроз

У разі оголошення повітряної тривоги всі полонені, незалежно від часу доби, йдуть в укриття.

«В такі хвилини у них найбільше розчарування в «русском мире», — коротко резюмує працівник табору.
Їдять борщ та м’ясо

Полонених годують тричі на добу.
Меню для полонених окупантів

«Наприклад, перші страви — це борщ або суп, другі — каші або картопля. Обов’язково — риба або м’ясо, салати, хліб», — розповіли нам в таборі.
Родичі «скидають» виклики

У полонених є право телефонувати рідним зі спеціального тюремного телефона. Але, як виявилось, буває і таке коли російські мами або не беруть слухавку у разі дзвінка з українського номера, або роблять вигляд, що не чують.

«Був такий випадок, коли полонений зателефонував родичці, та вислухала і відповіла, що не чує, потім взагалі чомусь сказала: «Хелоу, хелоу» і на цьому все», — розповіла нам працівниця установи, яка організовує дзвінки для полонених окупантів.
Вже не всі моляться на Путіна

В установі визнають, що багато з полонених продовжують триматись своєї проросійської позиції. Деякі з окупантів відверто не розуміють, чому їх тримають у полоні.

«Але є і такі, які кардинально змінили своє ставлення», — кажуть працівники установи. При цьому в таборі пригадують полоненого, який напередодні обміну дякував за ставлення до себе.

«Коли зрозумів, що буде обмін, то поскаржився журналісту, що його погано кормили, але стався курйоз — його не захотіли обмінювати, і йому довелось повернутись до нас. Тепер знову каже, що їжа хороша»,- розповіли в установі.
Звідки приїхали вбивати

За словами керівництва табору, тут утримуються полонені майже зі всіх регіонів Росії.

«З Московської області, Пітера, з Сибіру. Є полонені, які були мобілізовані з окупованих територій»,- кажуть нам пенітенціарії.
Готуються до свята

Як це не парадоксально звучить, але полонені росіяни виготовляють в установі те, що використовуються в найкращі мирні часи. Наприклад, подарункові різдвяні пакети та опори для домашніх квітів. Коли журналіст ТСН.ua зайшов в робоче приміщення, багато полонених виробляли саме ці подарункові пакети з написом «Щасливого Різдва».
Російські полонені в таборі виготовляють подарункові пакети

Чи буде таким Різдво-2023, зокрема, і через дії цих полонених, які прийшли в чужу країну вбивати мирних людей, поки питання, на жаль, риторичне.
Подарункові пакети, виготовлені російськими полоненими

Водночас, на думку пенітенціаріїв, які працюють з російськими полоненими, близько 60% останніх, після обміну повернуться в лави загарбників. Або нинішня російська влада поверне їх примусово

<< предыдущая заметка следующая заметка >>
Оставить комментарий